Две до три чашки на ден удължават животаСпоред изследване, представено

...
 Две до три чашки на ден удължават животаСпоред изследване, представено
Коментари Харесай

Кафето не вреди на сърцето

 
Две до три чашки дневно удължават живота
Според проучване, показано на 71-вата годишна научна сесия на Американския лицей по кардиология, пиенето на 2 до 3 чаши кафе дневно освен понижава риска от сърдечни болести и неточен сърдечен темп, само че и усилва продължителността на живота.

„ Тъй като кафето може да усили сърдечната периодичност, някои хора се тормозят, че пиенето му предизвиква или изостря сърдечните проблеми. Така се роди общата здравна рекомендация да се пие по-малко кафе. Но нашите данни демонстрират, че не можете да се откажете от ежедневната консумация на тази напитка “, споделя Питър Кистлър, началник на проучването.

Той и неговият екип са употребявали данни от базата данни BioBank в Обединеното кралство, която съдържа здравна информация за повече от половин милион души, проследени в продължение на минимум 10 години. Изследователите следили резултатите от пиенето на 1 до повече от 6 чаши кафе дневно. В първото изследване били включени хора без сърдечни болести. Учените стигнали до извода, че пиенето на 2 до 3 чаши кафе дневно се свързва с най-голяма изгода, с 10-15% понижение на риска от коронарна болест на сърцето, сърдечна непълнота, нарушавания на сърдечния темп или гибел заради каквато и да е причина. Най-нисък риск от инсулт или гибел, обвързвана със сърцето, има измежду тези, които пият по една чаша кафе дневно.

Във втория опит взели участие хора със сърдечно-съдови болести. Учените поучават да не се усилва броят на чашките (2 до 3), изключително в случай че това провокира безпокойствие и дискомфорт. Хората с предсърдно мъждене са имали 20% по-нисък риск от гибел спрямо тези, които не са пили кафе.

В третия опит учените изследвали връзката сред използването на разнообразни типове кафе (разтворимо, смляно, с кофеин и без) и развиването на сърдечно-съдови болести. Те открили, че рискът от аритмия, атеросклероза, инсулт или сърдечна непълнота не зависи от типа кафе.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР